כתב: טים בראון | תרגם: תומר רענן
מקור: progressivedairy.com/topics/feed-nutrition/7-steps-to-start-a-moderate-dcad-program
Tim Brown for Progressive Dairyman Published on 12 April 2019

אם ממילא אתם עושים עבודה טובה במעקב והזנת הפרה היבשה, יישום והטמעת מנת DCAD (dietary cation-anion difference) משמעותה - הוספת מעט מינרלים בלבד. פרות בהזנה זו, מעט חומציות, עם PH ברמה של 6-7 בשתן ומתאפשר טווח ביטחון במקרה שמתרחשת סטייה מרמת חומציות זו. השיטה, אינה מוסיפה זמן עבודה או ניהול. היא פשוטה ועובדת.
עשרות שנות מחקר, מראות שתרומת הזנת DCAD, היא מעבר למניעת קדחת חלב בלבד. בניתוח – על (meta-analysis) שנעשה לאחרונה, נמצא שהזנה זו, משפרת את בריאות ויצרנות הפרה. פרות שהוזנו בהזנה זו בתקופת היובש, מראות פחות אירועי עצירת שילייה וקטוזיס. פרות עם תאומים, יעלו בתנובת ומרכיבי החלב.
איך להתחיל?
צעד ראשון: קבלו החלטה.
על מנת לקבל את התוצאות הטובות ביותר, יש ליצור שתי קבוצות יבשות: רחוקות וקרובות להמלטה. באם ישנו מקום ליצור קבוצת עגלות לפני המלטה, עשו זאת: הן אינן נתרמות מעודפי מינרלים (אניונים) אך צריכות את החלבון המטבולי הנמצא במנת היבשות הקרובות להמלטה. על מנת שפרות ייהנו מאפקט המנה, עליהן להיות מעט חומציות למשך 21 יום בלבד. מחקרים משנת 2018, מראים שפרות אשר היו בהזנה זו מעל 21 יום לפני המלטה, עשויות להינזק. פרות שהיו 42 יום בהזנה זו, נפגעו בתנובת החלב, הריונן התקצר ומספר הימים הפתוחים עלה.
כך שכאשר מחליטים להזין בהזנה זו למשך כל תקופת היובש, בגלל חוסר במקום, צפוי שנקבל ירידה בכמות החלב למרות שנקבל ירידה באירועי קדחות החלב ושאר מחלות הקשורות בהמלטה. לעיתים, נדרשת פשרה עקב מחסור בסידורים מתאימים, זה בסדר, רק קבלו החלטה כאשר כל הנתונים נשקלים.
צעד שני: מיינו ובדקו את מקורות המזון הגס שלכם.
ערוך רשימת מזונות גסים זמינים ובצע בדיקה כימית במעבדה של כל הקטיונים והאניונים המצויים במזון. מנת DCAD מאוזנת, תכיל יותר אניונים שליליים מקטיונים חיוביים ותייצר אצידוזיס מטבולי קל המאפשר לפרה לספוג יותר קלציום מהמעי ולמשוך סידן מהעצמות בכדי לספק את צרכי הסידן הנחוצים לה בהמלטה. זאת הסיבה ומכאן החשיבות לצורך תמידי של מעקב רציף של המזונות במעבדה ומחויבות להמצאות ואספקה של מזון גס בעל תכולת אשלגן נמוכה. שינוי בתכולת המינרלים במזון מחייבת שינוי מידי במנה. קש חיטה, תחמיץ תירס ושחת עשב קייצי, בדרך כלל נמוכים בתכולת אשלגן מאספסת, קש שיבולת שועל ועשב חורפי.
צעד שלישי: דבר עם התזונאי שלך.
וודאו שהתזונאי שלכם מחויב לאינטרס שלכם. שאלו את השאלות הקשות:
האם אתה מאמין ליותר מ 30 שנות מחקר וניסויים ברפתות אשר הוכיחו יתרונות הזנת DCAD?
האם אתה מוכן לעזור לי להתקדם עם התנהלותי בשלוחת הפרות היבשות?
האם יש לך ניסיון באיזון מנות DCAD?
בכדי לקבל תוצאות טובות בהזנת DCAD, ישנם מספר שיקולים באיזון המנה. התזונאי שלכם, חייב להיות בעל ידע ורצון לעזור לכם. אחרי הכל, כאשר הביצועים שלכם טובים – התזונאי נראה טוב. אחרי השיחה, אם השתכנעתם שהתזונאי שלכם אתכם, תנו לו את רשימת המזונות כולל תוצאות בדיקות המינרלים, ובקשו ממנו להרכיב לכם מנת DCAD ליבשות לתקופת ההכנה להמלטה. רמה מחושבת של מנת DCAD של 10 מיליאוויואלנט (mEq) ל 100 גרם חומר יבש היא התחלה טובה.
צעד רביעי: בדקו את ממשק האבוס וניהול קבוצת הפרות.
ניהול ההזנה והפרות היבשות חייב להיות מוקפד, לא חשוב באיזו אסטרטגית הזנה אתם פועלים. הזנה דלת מינרלים, אינה דורשת הרבה תוספת עבודה. אף פעם לא מזיק לרענן נהלים כאשר מתחילים משימה חדשה. זאת גם הזדמנות לעדכן ולשתף את העובדים בשינויים הנערכים בסביבתם ואף לתת להם משוב חיובי. באשר לניהול ההזנה – עקבו אחר דיוק התכנון מול הביצוע, בדקו דיוק משקל המערבל וקירוב המזון. באשר לניהול קבוצת הפרות, בדקו צפיפות, תזמון העברת פרות, אופן העבודה של העובדים בטיפול בפרות הממליטות. בצעו הדרכה תמידית לעובדים וודאו שכל הפרטים שהם רושמים – מדויקים.
צעד חמישי: התחילו ביצוע הזנה DCAD ובדקו PH בשתן.
שלשה ימים לאחר תחילת הזנת DCAD, בדקו PH בשתן. גודל הקבוצה, יכתיב את גודל המדגם: בעדרים גדולים, 10 פרות יהוו מדגם מייצג. בעדרים קטנים, יספיק מדגם של שתי פרות. אם ערך PH של הפרות הוא בין 6 ל 7, ברכות: אתם מבצעים הזנת DCAD. אם PH הפרות מעט גבוה יותר: העלו מינון האניונים מעט ואם PH נמוך מעט – להפך. בעזרת מוצרים מסחריים (פורמולות מלחים אניונים) כיוונון רמת האניונים ישר מן השק, מאפשרת לאזן רמת החומציות ביתר קלות. לאחר שבסופו של דבר תגיעו לרמת PH מתאימה, עברו לצעד השישי.
צעד שישי: בדקו את הפרות.
בהזנת DCAD אין צורך לבדוק כל הזמן את הפרות. כשמתחילים יש לבדוק שהפרות הופכות להיות מעט חומציות מטבולית, אולם לאחר שהגעתם למטרה הנכספת PH) 6-7), ישנו צורך לבדוק PH בשתן רק לאחר שנעשה שינוי במזון הגס או כשמרגישים שמשהו משתבש. למשל – כאשר יש מיקרה של קדחת חלב או צירים והמלטה איטיים. אלו אירועים שכמעט כל עובד ירגיש בהם. בדיקה נוספת של המינרלים במזון הגס תעזור לעלות על הסיבה לשינוי. הדבר החשוב ביותר הוא לחזור לרמת חומציות של 6-7 PH בשתן.
צעד שביעי: הירגע ותהנה מיתרונות הזנת DCAD.
לאחר התחלה הכרחית, למעשה אין יותר עבודה נוספת לעשות. מעקב אחר צריכת המזון והפרות, תתריע לך באם משהו השתבש בהרכב המנה. בכל פעם שמחליפים מזון, אפילו משלוח שונה של שחת או בור תחמיץ חדש: יש לשלוח בדיקת מזון למינרלים למעבדה. אם יש צורך – מאזנים את המנה. היופי בהזנת DCAD הוא הגורמים המובנים בה. אם מתרחשת סטייה, לרוב משינוי שאינו מאובחן בתכולת המינרלים במזון הגס והפרות הופכות להיות חומציות מהמתוכנן, קיים עדיין מרחב רב עד שהן יהיו בשלב של חומציות יתר. אין צורך בתגובה רפלקסיבית לשינוי קטן ב PH השתן או בדיקת שתן קבועה. הזנת DCAD היא פשוטה.
שקלו את היתרונות
הזנת DCAD מפחיתה מיקרים של קדחת חלב, היפוקלצמיה תת קלינית, עצירת שילייה, קטוזיס ודלקות רחם שתוצאתם היא עלייה בכמות החלב. תצפיות ברפתות מראות שהפרות בריאות יותר, הברק שלהן חוזר מהר יותר, הוולדות שנולדים חיוניים יותר וקמים לשתות קולוסטרום מהר יותר.
הזנת DCAD היא פשוטה ויעילה. האם לא הגיע הזמן לנסות אותה? התוצאות יכולות להיות שפרות המעבר יהיו יותר בריאות ויצרניות.